»Jeg ville ikke jobbet med IT om det ikke var for han«

»Jeg ville ikke jobbet med IT om det ikke var for han«

Eirik og Martin Kvalheim har i løpet av oppveksten delt mer enn bare gener. Gjennom årene har deres felles interesser resultert i et tett forhold mellom Porsgrunn-brødrene. Helt siden de var små, har storebror Eirik vært et forbilde for lillebror Martin, og for han har det vært naturlig å følge i storebrors fotspor. Denne reisen har ført dem sammen som kolleger i Netcompany.

En tett relasjon gjennom oppveksten

Brødrene Kvalheim har til tross for 7 års aldersforskjell alltid hatt en nær relasjon gjennom oppveksten. Helt siden han var liten, har Martin vært nysgjerrig og latt seg inspirere av alt Eirik gjorde – Og selv er han sikker på at han ikke ville valgt en karriereretning inn mot IT om det ikke hadde vært for storebror.

«Eirik har alltid vært en stor inspirasjonskilde for meg siden jeg var barn, og jeg ville ikke jobbet med IT om det ikke var for han. Selv om noen tilfeldigheter spilte inn, er det nok ikke noen overraskelse for de som kjenner oss at vi har gjort flere like karrierevalg og i dag jobber innen IT», forteller Martin.

Lillebror Martin har alltid latt seg inspirere av storebror

For Storebror Eirik er det viktig å gå foran med et godt eksempel

Ville bli lærer da han yngre

Som eldstemann i søskenflokken har det for Eirik vært viktig å gå foran med et godt eksempel. Selv har han alltid hatt en interesse for IT, og han synes det er givende å lære bort noe nytt til andre, inkludert lillebror Martin. Mye av årsaken til det tror han kommer fra deres far som selv var lærer.

«Jeg har alltid likt å lære bort og hjelpe andre, og det kommer nok fra vår far som tidligere jobbet som videregåendelærer. Da jeg var yngre ønsket jeg selv å bli lærer, men jeg holdt samtidig fast på interessen for IT. Derfor falt dataingeniør-retningen som et naturlig valg da jeg skulle studere i 2007», sier Eirik.

 

Gjensidig inspirasjon 

«Storebror-rollen har nok bidratt til at jeg liker å ta ansvar, og jeg liker å tro at jeg har hatt en god innflytelse på Martin. Han har også flere kvaliteter og styrker som jeg ikke har, og jeg lar meg ofte inspirere av måten han beholder roen på i enhver situasjon og har troen på seg selv. Det har blant annet lært meg at hvis man ønsker noe, og jobber hardt nok for det, så kan det av og til lønne seg å slippe litt av på gasspedalen, så vil ting løse seg selv etter hvert», poengterer Eirik.

»Han har flere kvaliteter og styrker som jeg ikke har, og jeg lar meg ofte inspirere av måten han beholder roen på i enhver situasjon og har troen på seg selv.«

Eirik Kvalheim

Et år i Frankrike

Til tross for at storebror Eirik på mange måter har vært et forbilde for Martin påpeker han at han hele veien har gjort de valgene han føler har vært riktig for han. Dette gjorde at han blant annet under videregående valgte å ta et år på utveksling i Frankrike – En opplevelse han aldri har angret på.

«Siden videregående har jeg vært fascinert av det franske språket, og da jeg fikk muligheten til å flytte til Frankrike på utveksling, så måtte jeg ta den. Det var en lærerik, men tøff utfordring å bo i et annet land med ny kultur og nytt språk og jeg måtte på mange måter bli voksen på kort tid. Dermed var jeg en ganske annerledes person da jeg flyttet tilbake til Norge enn da jeg dro», forteller Martin.

Kombinerer farsrollen med arbeidshverdagen

I 2020 ankom Eirik Netcompany, og kun 2 år etter fulgte Martin i storebrors fotspor. I dag har de ulike roller – Eirik som manager på prosjekt med Møller Mobility Group, og Martin som senior arkitekt på Oslo Kommune. Samtidig er de også begge småbarnsfedre.

«Vi har begge hektiske hverdager i Netcompany – Både med utfordrende, spennende prosjekter, som vi i tillegg kombinerer med småbarnslivet. Jeg har selv to småbarn, men heldigvis legges det godt til rette for at man skal kunne kombinere det med jobb. Å være far gir meg en slags helhet og forankring til livet som inspirerer meg – også i arbeidshverdagen», forteller Eirik.

Martin tror at farsrollen gjør at han har det bedre hjemme og ser på det som karakterbyggende å oppdra et barn. «Å være far gjør at jeg lærer noe nytt hver dag, og ved å ha gode rutiner på hjemmefronten blir hverdagen totalt sett enda bedre ved å oppdra datteren min».

Vi kommer frem til den beste løsningen sammen

Til tross for at brødrene deler en tettere relasjon enn kolleger flest, er begge overbevist om at de kunne ha samarbeidet godt sammen dersom de en gang skulle ha jobbet på samme prosjekt.

«Ved at vi sitter på ulike prosjekter treffer vi ikke på hverandre så ofte. Likevel er jeg godt kjent med Martins kvaliteter, både som person og konsulent, så jeg er sikker på at vi kunne ha samarbeidet godt dersom vi hadde sittet på samme prosjekt», forklarer Eirik.

«Ved at vi har et «vi-fokus», så ønsker vi på et hvert prosjekt å komme frem til den beste løsningen sammen. Dersom vi i fremtiden skulle ha jobbet sammen, så tror jeg det ville vært en kul utfordring som jeg og Eirik ville ha løst på en god måte, avslutter Martin.