»Det er en af de mest skræmmende ting, jeg har gjort«

»Det er en af de mest skræmmende ting, jeg har gjort«

Miria Emma Clausen Knudsen er 26 år, konsulent, og så er de non-binær. Det er de begyndt at sige åbent på sin arbejdsplads, men de ser frem til den dag, hvor det ikke længere er nødvendigt. Egentligt vil de bare gerne være et menneske lige som alle andre.

Inde i den nye Macbook M 1 sidder der 16 milliarder transistorer. Hver transistor kan flip-floppe mellem 1 og 0 – ingen strøm eller fuld strøm. Det er meget binært, per definition. Men der stopper det binære ved tech så også.

“Det fede ved software er, at det er logikbaseret, men der er 100 forskellige måder at gå til det på,” siger Miria Emma Clausen Knudsen, som er scrum master i Netcompany og for øjeblikket er ved at bygge det nye Jobnet. Det kan man gøre på hundredvis af korrekte måder. Blandingen af det sort/hvide og det kunstneriske har Miria taget med sig fra barnsben.

Computer og kunst fra barnsben

Miria voksede op i Trørød nær Vedbæk. Deres far arbejdede med kommunikation, og deres mor var musikskoleleder . Miria spillede blokfløjte i kvartet i 13 år, og når de ikke gjorde det, så sad de foran en computer.

“Min far havde altid den nyeste fancy computer. Når den blev for gammel, så fik min bror den, og når min bror fik udskiftet sin, så fik jeg den gamle. Vi sad alle tre og spillede Call of Duty 2 sammen. Jeg byggede også en super-nintendo emulator, så jeg kunne spille super-nintendo på min mors computer”, fortæller Miria.

Miria kunne gå to veje: musikken eller ingeniørvejen, og det var ikke åbenlyst, at den ene vej var bedre end den anden. De tog programmering på C-niveau i Gymnasiet og “hadede” det. Men da de senere studerede fysik på Universitetet, stillede deres veninde dem et godt spørgsmål.

“’Hvad nu hvis vi skifter til software? Vi kommer til at lave det samme i sidste ende, vi får bare en bedre startløn’.”

I Trørød var masser af skove og marker, og der fik Miria en forkærlighed for naturen.

Det gjorde Miria så, og de fandt hurtigt ud af, at tech var langt mindre sort/hvidt, end facaden lod fortælle.

“Jeg kan huske, vi skulle programmere et spil dam, hvor vi var fire om det, og vi kunne køre det præcist, som vi ville. Det var her jeg kunne mærke, at jeg ville gå tech-vejen”.

Vejen derfra og til Netcompany var relativt kort.

“Det var en løbende joke ude på DTU, at alle ender i Netcompany. Men jeg opsøgte faktisk jobbet aktivt (som student, red.), for hvis alle ender herude, så må der være noget om snakken.”

En verden af Tech

Miria startede i Netcompany i 2021. Dengang var de stadig studerende og havde endnu ikke skiftet navn. De introducerede stadig sig selv som en kvinde, selvom de identificerede sig selv som non-binær.

“Det var stadig meget nyt og skræmmende på det tidspunkt.”

Det varede dog ikke længe, før de tog et aktivt valg.

“Jeg sagde “fuck it” – nu står jeg frem som en non-binær person. Det er en af de mest skræmmende ting, jeg har gjort, men folk har været meget åbne”.

“Jeg sagde “fuck it” - nu står jeg frem som en non-binær person. Det er en af de mest skræmmende ting, jeg har gjort, men folk har været meget åbne”.

Miria Emma Clausen Knudsen

Omkring det tidspunkt mødtes Miria med en ven og kollega til et Client Engagement Seminar. De jokede lidt med, at de var de eneste to LGBTQ+-medlemmer i firmaet.

“Det var vi jo ikke, men det var ikke så tydeligt, hvem der ellers var. Så jeg skrev til ham ‘hvad nu hvis vi starter en gruppe for medlemmer af miljøet?’ Og det gjorde vi så.”

Miria startede ERG-gruppen LGBTQ+ and Allies og fandt ud af, at de ikke var de eneste fra LGBTQ+-miljøet i firmaet. I dag tæller gruppen rundt regnet 15 personer, og gruppens mål er at mindske diskrimination og styrke den interne kommunikation omkring inklusion og tolerance.

“I folkeskolen var det den populære, der sagde, at nu var beyblades det seje. Og så var beyblades det seje. Og et firma er bare en stor folkeskole, rent socialt. Det hjælper, når det er de seje på kontoret, der går forrest med at skabe en inkluderende kultur.”

Det betyder ikke, at det er noget, der skal presses ned i folks hals. Det hele handler om plads til forskellighed, og det gælder både inden for og uden for LGBTQ+-miljøet.

“Jeg repræsenterer ikke alle folk i LGBTQ+ miljøet. Alle har deres egne oplevelser med at være en del af LGBTQ+ miljøet, og det betyder noget forskelligt for alle. Jeg repræsenterer egentlig kun min egen oplevelse, min egen identitet.”

Den logik har også indflydelse på Mirias arbejde som scrum master i Netcompany.

Hvad det vil sige at lede uden 1’ere og 0’ere

Ude ved Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvor det nye Jobnet er ved at blive bygget, er Miria og deres team i færd med at udskifte en masse legacy systemer. “Det er meget ‘Ud med det gamle, ind med det nye’”, som Miria formulerer det. “Og det er virkeligt spændene at samarbejde med folk, der ikke har samme metodik, som man selv har.”

Der er mange korrekte måder at løse det samme problem på.

I fritiden spiller Miria Dungeon & Dragons og finder på sin egen karakter og baggrundshistorie. Det er endnu en måde at flette frihed og forskellighed ind i tilværelsen. Det løber som en rød tråd igennem Mirias liv. Og det at være helt fri vil i sidste ende betyde ikke længere at skulle se sig selv som “noget andet.”

“En god arbejdsplads for mig er egentligt bare, at det hele ikke behøves være så alvorligt hele tiden.”

Folk kommer stadig ofte op til Miria, tager fat i hende og siger, at de er stolte – eller de modsatte. Men det er ikke den endestation, Miria søger.

“Jeg forstår godt, hvor de kommer fra. Men i sidste ende vil jeg også bare gerne være et ansigt i mængden.”